Ilmaston lämpeneminen, tietokonemallit ja todelliset mittaukset

PDF muodossa pienin täsmennyksin Antti Lehtniemen kirjoitus Ilmaston lämpeneminen, tietokonemallit ja todelliset mittaukset. Saa poimia omalle työpöydälleen.

ilmastonmuutoksen-todellinen-tausta-antti-lehtniemi

 

Ilmaston lämpeneminen, tietokonemallit ja todelliset mittaukset
– asian ytimen kiteytys, jota et virallisista tiedotusvälineistä löydä, Antti Lehtniemi, 1.12.2015, Lohja

.
Graafiset kuvat kiteyttävät mielestäni hyvin sen, kuinka yksipuolista uutisointi ilmastoasioista on. Asia vaatisi paljonkin palstatilaa ja perusfysiikan, kemian ja matematiikan selittämistä, mutta katsokaa näitä kuvia. Mielestäni niistä saa rautaisannoksen siitä, missä mennään.

 

kuva 1klikkaa suuremmaksi

Kuva 1. Ilmastoennusteiden tekoon käytetyt tietokonemallit
Kuvaan on piirretty vappuhuiskumainen oikealle ylös suuntautuva viuhka ja sille musta keskiarvokäyrä. Nämä tietokonemallit, eivät siis todelliset mittaukset, väittävät, että ilmastomme lämpenee ennen näkemätöntä kiihtyvää vauhtia ja tulee aiheuttamaan maailmanlopun tapaisen katastrofin. Näissä yli sadassa mallissa ei ole otettu lainkaan huomioon vesihöyryn osuutta eikä ilmavirtausten lämpöä siirtävää vaikutusta. Lähtöoletuksena niissä on se, että hiilidioksidi on tärkein kasvihuonekaasu, mitä se ei ole. Kaavion alareunassa on neliöillä merkattu satelliittimittauksien ja ilmapallomittauksien avulla saadut todelliset lämpötilat. Kaikki tietokone-ennusteet ampuvat rajusti yli todellisen mitatun lämpenemisen!

 

kuva 2klikkaa suuremmaksi

Kuva 2. Menneisyyden lämpötilat maapallolla
Grönlannin kilometrien paksusta jäätiköstä on porattu näytteitä yhä syvemmältä. Eri kerrokset on tutkittu ja kytketty historiallisiin todennettuihin ajankohtiin ( mm tulivuorenpurkaukset, siitepölyhiukkaset ydinlaskeumat jne). Näin on saatu aikaskaala aina 10.000 vuotta taaksepäin. Vertaamalla kasvien pölyjä mm fossiilien esiintymistä löydettyihin on voitu ajoittaa tuo aikaskaala tieteellisesti hyväksytyllä tavalla. Näin on voitu päätellä ilmaston keskilämpötilan olleen aiemmin huomattavasti korkeampi ja vaihdelleen rajusti jopa 1000 vuoden jaksoissa. Huomatkaa aivan oikeassa laidassa oleva punainen osa: juuri tämän osan avulla meitä pelotellaan ilmaston lämpenemisellä. Menneisyys huomioon ottaen olemme kaukana aiemmista, korkeammista lämpötiloista ( hirmuliskot, jättiläissaniaiset jne ) ja pikemminkin koko käyrän ennuste viittaa jäähtymiseen.

 

kuva 3  klikkaa suuremmaksi

Kuva 3. Viimeisten 35 vuoden lämpötilat
Tähän kuvaan on selvyyden vuoksi koottu viimeisten vuosikymmenten todelliset satelliitti- ja ilmapallomittaukset, jotka olivat jo kuvassa 1. Havaitaan, että mitään merkittävää lämpenemistä ei ole tapahtunut. Vasemman laidan astelukuasteikko kertoo eron olevan luokkaa +0,25 astetta C. Sen sijaan kaikkien tietokonemallien ennuste vetää kaulaa todellisuuteen, ja tämän mukaan mm Pariisissa kokoustetaan ja rahastetaan meitä kaikkia. Kysy itseltäsi mistä sinä maksat ja minkä vuoksi? Tietokone-ennusteet eivät ole onnistuneet ennustamaan tulevaisuutta eivätkä menneisyyttä. Kuitenkaan näitä malleja ei ole muutettu ja niiden tuloksia käytetään kalliiden poliittisten päätösten teossa. Miksi?

 

kuva 4klikkaa suuremmaksi

Kuva 4. Satelliittimittaukset 1996 – 2015
Tässä kuvassa on tarkimman satelliitin mittaukset 20 vuoden ajalta. Mitään lämpenemistä ei ole havaittavissa, pikemminkin lievää (muttei merkittävää) jäähtymistä, jota kuvan 2 keskiarvokäyrä ennustaa. Satelliitit kiertävät maapallon reilussa tunnissa, joten viikossa saadaan mittauksia useamman kerran KOKO maapallosta. Tämä on mahdotonta kiinteille mittauspisteille niin mantereilla kuin merillä (pojut).
Merien ja maanpinnan mittareissa on suuria ongelmia. Mittarit ovat jääneet asutuksen keskelle, jopa asfaltoidun parkkipaikan tai lentokentän alueelle, jolloin lämpötilat tietenkin ovat samassa suhteessa nousseet. Samoin kaupunkien päällä oleva savusumu toimii peitteenä, joka estää lämmön karkaamisen. Tämä ero näkyy jo meilläkin. Aamulla Nurmijärvellä auton lämpömittari näyttää -9C ja Helsingin keskustassa -2C. Taloudellisista syistä harvaan asuttujen seutujen mittausasemia on lakkautettu. Mm Neuvostoliiton hajottua lakkautettiin Siperian alueelta liki 2000 asemaa. YK:n ilmastopaneeli käyttää todellisten mittausten sijaan laskennallisia arvoja näille syrjäseuduille. Näin yhden mittausaseman lukeman perusteella arvioidaan jopa 1600 kilometrin ( 1000 mailin ) päässä olevien ”asemien” lämpötila. Luvut syötetään tietokonemalleihin aivan kuin ne olisivat todellisia mittauksia. Siis: Hangon sääaseman mittaustuloksen perusteella arvioidaan Vadsön tai Murmanskin lämpötilat ja ne syötetään aineistoon samanarvoisina kuin ainut todellinen mittaus Hangossa!

 

Lisäys 4.12.2015

Olen seurannut ilmastonmuutosasioita jo 20 vuoden ajan. Kotimaisessa mediassa oli hyvinkin hälyttäviä uutisia. Huolestuneena hain lisää tietoa internetistä. Niin päädyin ulkomaisille tieteellisille sivustoille. Niiltä löytyi huomattavasti monipuolisempaa tieteellistä asiaa. Vuosien mittaan internetiin on myös muodostunut sivustoja, joihin kootaan ilmastojulkaisuja, analysoidaan niiden tuloksia kriittisesti ja saadaan julkaistua sellaisetkin tutkimukset, jotka eivät pääse (!) läpi IPCC:lle myötämielisissä lehdissä. Näitä alla olevia linkkejä seuraamalla ja poimimalla niistä 4 havainnollista graafia olen tehnyt edellä olevan koosteen herätteeksi ja lähteeksi mediamme yksipuoliselle tiedonvälitykselle.
** Tällaisia ulkomaisia sivustoja ovat mm:
http://wattsupwiththat.com/
Eräs arvostetuimmista ja aktiivisimmista sivustoista. Voittanut mm vuoden parhaimman ja referoidumman ilmastosivuston palkinnon. Kuva 1 on täältä.
http://judithcurry.com/
Coloradon yliopiston ilmastotieteen professori. Joutuu usein USA:n kongressin kuultavaksi. Faktanainen!
http://climateaudit.org/
Steve McIntyren sivusto, jossa käsitellään alan julkaisuja erinomaisen perusteellisesti ja tieteellisesti. Tästä eivät ns alarmistit pidä, koska Steve analysoi heidän datansa ja menetelmänsä kriittisesti. Jos on vähänkään fuskattu, Steve sen kyllä löytää ja kertoo!
http://www.nipccreport.org/reports/reports.html
Kuivaa tekstiä mutta pelkkää faktaa. IPCC:n vastapainoksi tutkijat perustivat tämän Non-IPCC-sivuston. Näin myös ”IPCC:n pannassa” olevat saavat tutkimustuloksensa esille (vaan eivät apurahoja…).
http://www.climatedialogue.org/
Täällä keskustellaan ilmastosta monipuolisesti rakentavassa mielessä ja kaikki mielipiteet huomioiden. Ketjujen seuraaminen vaativan puoleista mutta antoisaa.
http://joannenova.com.au/
Tässä ilmastopolitiikan ja julkaisujen kommentointia australialaisesta vinkkelistä. Helppolukuinen selkeä sivusto.
** Kotimaasta löytyy myös suositeltavaa:
http://ilmastorealismia.blogspot.fi/
Mikko Mäkisen blogissa referoidaan tärkeimmät ulkomaiset tutkimukset, samoin kotimaan uutiset analyyseineen ja varsin kantaa ottavasti. Mikko tekee itse analyyseja eri lähdetiedoista graafeineen. Täältä olen saanut linkit kuviin 3 ja 4
https://ilmasto.wordpress.com/ ja https://ilmastonmuutos.wordpress.com/
Eläkkeellä oleva Åbo Akademin geologian professori sai minut kiinnostumaan näistä asioista. Hän jaksaa vieläkin kirjoitella asioista hyvin kohteliaasti ja tiedemiesmäisesti.
** Tilastoja ilmastosta, jäätiköistä ym löytyy esim täältä:
http://climate4you.com/
Tänne on koottu mahdollisimman alkuperäinen data. Uteliaan aarreaitta.
http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs_v3/
Tänne on koottu data mm Grönlannin jäätikkötutkimuksista. Kuva 3: Googlaa GISP.
http://wattsupwiththat.com/reference-pages/sea-ice-page/
Kaikki tieto napajäätiköistä ja napojen vesialueista on täällä.
http://ocean.dmi.dk/arctic/icecover.uk.php
Täältä näkee , milloin ”sulaneelle ” pohjoisnavalle pääsee Busterilla tai kajakilla…

Antti Lehtniemi

7 thoughts on “Ilmaston lämpeneminen, tietokonemallit ja todelliset mittaukset

 1. cetalena Artikkelin kirjoittaja

  Hei! Vastaan tähän, vaikka artikkeli on mieheni. Olen kirjoittanut ilmastouskosta harhaympyrän yhteydessä. Eli koen siinä harhaa, että muodostetaan jotain uskontoon viittaavaa, toisia ajatuksia pois sulkevaa ja lupauksia vaativaa. Itse asia, se että vältetään saastuttamista ja säästetään luonnonvaroja, on kohdallaan ja luonnollisesti kannatettava. Kuitenkin nyt on niin, että hyväksytään vaan ”hiilijalanjälkiajattelu”. Itse koen lupausten tekemisen kristillistä vapautta rajoittavana, samoin yhteen laskutapaan vievänä. Esimerkiksi ihmisen dieetin osuutta hiilijalanjälkeen korostamalla aiheutetaan paljon pahaa. Maailmanpelasteminen tiukalla kasvisdieetillä saattaa vahingoittaa tyttöjen terveyttä ja maailmankuvaa. Kysehän on lopultakin siitä, että uskommeko Jumalan olevan Kaikkivaltias yhä edelleen. Saammeko levätä uskossamme? Lähimmäisen rakastaminen on yhä niitä pieniä asioita. Arkeamme ei saisi rajoittaa miettiminen miten elämme pienellä hiilijalanjäljellä päivämme. Kuitenkin tahdon ajatella hyvää myös heistä, jotka sitovat itsensä näihin ilmastolupauksiin. He voivat tehdä sen hyvin kevyesti tai edes miettimättä koko asiaa.

 2. Maran

  Hei! Mihin tällä kaikella ilmaston lämpeneminen -”buumilla” oikein tähdätään? Onko tämä jonkinlaista aivopesua? Presidentinkin ensimmäinen asia/ilon aihe puheessaan oli ilmastosopimus. Miten kristityn tulee tähän kaikkeen suhtautua?

 3. cetalena Artikkelin kirjoittaja

  Hei! Pyynnöstä Antti laittaa tietolähteistä lisäyksen artikkelin loppuun. Kiva, kun kysyit tätä asiaa -itsekin kysyin.

 4. May Norrgård

  Kuka on tehnyt näitä graaffeja ? Mitkä ovat referenssit ?

Kommentointi on suljettu.