Rauli-myrskyn jälkeen

Antti Lehtniemi 28.8.2016 pikaisesti Rauli-myrskyn tauottua.

Tuulivoimaihmisille riemun aihetta Rauli-myrskyn ansiosta:

” Suomen tuulivoimatuotanto ylitti ensi kertaa 1 000 megawatin rajan, kantaverkkoyhtiö Fingrid kertoo.”

http://yle.fi/uutiset/rauli-myrsky_nosti_tuulivoimaloiden_tehon_uuteen_ennatykseen/9125630

Sitten hieman jäitä hattuun (ihme että tämä oli samassa YLE:n jutussa!):

” Suomen tuulivoimatuotanto heittelee runsaasti päivästä toiseen, mutta se on useimmiten muutamien satojen megawattien tasoa.”

Luvataan 1000 megawattia – toimitetaan keskimäärin max 200 megawattia ja sekin vaihdellen tunnista toiseen.

Tarvitaan peräti Rauli-myrsky, jotta saadaan YHDEN vuorokauden ajan tuulipuistouutisissa mainostettu maksimiteho. Ydinvoima ja vesivoima sekä hiili/kaasu-kombivoima antavat 95% ajan vuodesta luvatun tehonsa tasaisesti.

Jos tuulivoimayhtiöt olisivat toimitusvastuussa mainostamastaan 1000 megawatista, tai edes sen 95% osuudesta 24 tuntia / 7 päivää-periaatteella, huonosti siinä kävisi. Niiden olisi ostettava markkinoilta sähköpörssin kautta 800 megawattia per päivä niinä päivinä jolloin ei ole Rauli-myrskyn tapainen sää. Rauli myrskyjä ei montaa vuodessa ole. Ja lisää synkkiä pilviä: kun on myrsky, tulee sähkökatkoja ja kaikkea tuulisähköäkään ei saada välttämättä toimitettua kuluttajille. Kannattavuus ilman tukia – hmm!?

Katso myös:

http://tvky.blogspot.fi/2016/08/tuulivoiman-tehovaihtelu-8000-paivassa.html

Tuulivoiman vaihtelu samana päivänä oli 14 MW – – 1123 MW eli 8000 prosenttia. Kaiken kukkuraksi 14 MW:n aikana tarvetta olisi ollut enempään kun taas huipputehon aikana tarve oli minimaalinen. Tuulivoima näyttää meilläkin olevan ”tuurivoimaa”.

— — —

-A-