Vieraanvaraisuudesta

Vieraanvaraisuudesta, Hebr.13:2

Usein poimitaan Raamatusta yksittäinen jae, ja tämän kautta perustellaan jo valmista omaa kantaa. Nyt on turvapaikanhakijoiden yhteydessä lainattu jaetta Hebr.13:2: ”Älkää unhottako vieraanvaraisuutta; sillä sitä osoittamalla muutamat ovat tietämättään saaneet pitää enkeleitä vierainaan”.

Tuo jae on yksi osa luetteloa, joka kertoo mikä olisi hyvää kohtelua muita seurakunnan jäseniä kohtaan. Siinä on myös ohjeita uskon säilyttämiseksi. Tähän tapaan:
-Pysyköön veljellinen rakkaus
-Älkää unohtako vieraanvaraisuutta
-Muistakaa vankeja
-Avioliitto pidettäköön kunniassa
-Älkää olko vaelluksessanne ahneita
-Muistakaa johtajianne
-Älkää antako monenlaisten ja vieraiden oppien itseänne vietellä  (Hebr.13:1-9)
Jokaiseen kohtaan on liitetty selitystä joko lupauksen tai varoituksen muodossa.

On myös syytä tarkastella sitä, mihin tuo kirjoitukseni aloitusjae viittaa. Se viittaa uskon isään, Aabrahamiin. Tilanne, jolloin Aabraham sai pitää enkeleitä vierainaan, oli tuttu hebrealaiskirjeen vastaanottajille.

Me saamme lukea sen 1 Moos.18:1-14. Luku alkaa: ”Ja Herra ilmestyi…” Oli keskipäivä, ja Aabraham sai vieraakseen kolme miestä. Erityistä oli, että Aabraham kumartui ja sanoi: ”Herrani, jos olen saanut armon sinun silmiesi edessä, älä mene palvelijasi ohi.”

Aabraham tarjosi vierailleen vettä sekä juotavaksi että jalkojen pesuun, sekä levähdyspaikan varjossa. Vieraille valmistettiin myös ateria. Aabraham pani ruuan heidän eteensä. Tämän jälkeen kerrotaan useamman kerran yksikkömuodossa ”hän sanoi”, kun tarkoitettiin Herran puhetta kolmen vieraan kautta.

Aabrahamille ja Saaralle Herra antoi lupauksen jälkeläisestä. Samalla lausuttiin lupaus, että Aabrahamista on tuleva suuri kansa. On luonnollista, että kristillisessä seurakunnassa viitataan Aabrahamin uskoon ja vieraanvaraisuuteen.

Mielestäni tällainen Raamatun jakeiden liittäminen asiakokonaisuuksiin on hyödyllistä. Voimme ajatella vieraanvaraisuutta myös laajemmin. Vesilasin ojentamista voisi olla toisen kuuleminen tai virkistäminen lohduttavalla sanalla. Ruuan antaminen voi tapahtua nykyisin vaikka toiselle puolelle maapalloa. Vieraanvaraisuutta voi olla lähimmän ihmisen arvostaminen mielipide-eroista huolimatta.


Ceta Lehtniemi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *