Jotain rajaa ilmastopelotteluun

Pdf-muodossa: Jotain rajaa ilmastopelotteluun.Antti.Lehtniemi

Uskokaa ja pelätkää ja vaviskaa – tuho on tässä ja nyt – totelkaa !

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005786008.html

Tämä IS:n artikkeli on karmeaa pelottelua ilman perusteita. Kaikki mahdolliset apokalyptiset uhat ja synnit ladotaan ihmiskunnan päälle parhaimman keskiaikaisen katolisen inkvisition tapaan helvetillä (maapallon kuumeneminen, tulipalot) pelotteluineen. Ja anekauppa on tietenkin hiilidioksidipäästöjen raju leikkaaminen ympäristö- ja hiiliveroineen.

Mikä sitten olisi ihanteellinen CO2-pitoisuus? Esiteollisena aikana, joka esitetään ”ihanne-nirvanana”, pitoisuus oli 275ppm. Mutta onko nykyinen 400ppm ennen näkemätön, äärirajalla oleva arvo, jonka ylityksen jälkeen ei mitään ole tehtävissä? Vastaus on: Ei ! Liitukaudella pitoisuus on paleoklimatologisten tutkimusten mukaan ollut jopa 5000ppm. Ja paloiko maapallo ja tuhoutuiko elämä? Päinvastoin: kasvillisuus oli rehevää ja runsasta elättäen suuria liskoja ja esinisäkkäitä. Miksi nyt pieni CO2-nousu tekisi jonkin ”tipping point”-kulminaation, kun tasolla 5000ppm sellaista ei tapahtunut. Olemmehan tätä lukiessamme todiste siitä. (Lähde: J P Lunkka: Maapallon ilmastohistoria.)

Kasvukokeissa CO2-pitoisuutta on laskettu 170ppm:aan. Tuolloin kasvien kasvu pysähtyy. Kasvit kykenevät niukin naukin muodostamaan ravintoa ja energiaa selvitäkseen yön pimeän ajan yli. Muuhun energiaa ei enää riitä. Tasolla 130ppm kaikki viherkasvit kuolevat. Samalla eläinkuntakin kuolee, koska ravintoketjun ensisijainen lähde, lehtivihreän yhteyttämät hiilihydraatit loppuvat. Tämäkö on hiilisodan päätavoite?

Toisaalta jos kasvihuoneeseen lisätään hiilidioksidia ja olosuhteet muutoin pidetään vakiona, kasvu vain kiihtyy. Kaupallisiin kasvihuoneisiin lisätäänkin hiilidioksidia jopa 1,5% tasolle saakka. 400ppm vs 5000ppm vs 1,5%: olisiko vihdoinkin aika tarkastella hiilidioksidihypoteesia perustieteen menetelmin, ei vain kyseenalaisten lähtöoletuksien mukaisten tietokonemallien ”skenaarioiden” ja perusteettomien, täysin epäeettisten uhkakuvien lietsonnan välityksellä?

Antti Lehtniemi