Hedelmä UT:ssa

 

Mietteitä sanasta ”hedelmä” UT:ssa

Jeesuksen sanoissa hedelmä tarkoittaa sitä satoa mikä syntyy evankeliumista ja kasvaa hänen yhteydessään. Tuo lause on kuin lopputulos siitä mihin päädyin lukiessani sekä kirjeitä että evankeliumitekstejä.

Ydinajatus on siinä, että hedelmä syntyy puun lajin mukaan sekä vielä niin, että oksaan virtaa rungon välityksellä ravinto. (Joh. 15:1-2) Kuitenkin on selvää, että kerrottaessa evankeliumin leviämisestä myös viljan satoa kuvattiin hedelmänä. Jo nyt saa leikkaaja palkan ja kokoaa hedelmää iankaikkiseen elämään, että kylväjä ja leikkaaja saisivat yhdessä iloita. Minä olen lähettänyt teidät leikkaamaan sitä, josta te ette ole vaivaa nähneet; toiset ovat vaivan nähneet, ja te olette päässeet heidän vaivansa hedelmille. (Joh. 4: 36,38) ”Hedelmällisyys” myös sanana muistuttaa meitä siitä, että tässä ymmärrämme paljon laajemmin asian kuin mitä me sillä ruokakaupassa tarkoitamme. Jopa lapsi on hedelmä. Sekin on hedelmää, että syntyy uskoa Jeesukseen ja kuuliaisuutta sanalle.

Hedelmää kannetaan, sitä ei suoriteta. Jyvä tai puu tuottaa hedelmää. Siinä minun Isäni kirkastetaan, että te kannatte paljon hedelmää ja tulette minun opetuslapsikseni (Joh. 15:8) Viljan jyvän on kuoltava, jotta se  tuottaa hedelmää. Totisesti, totisesti minä sanon teille: jos ei nisun jyvä putoa maahan ja kuole, niin se jää yksin; mutta jos se kuolee, niin se tuottaa paljon hedelmää. (Joh.12:24)

Voimalliset teot. Opetuslapsille annettiin valta voimallisiin tekoihin ja heidät lähetettiin julistamaan Jumalan valtakuntaa. Ja hän kutsui tykönsä ne kaksitoista opetuslastaan ja antoi heille vallan ajaa ulos saastaisia henkiä ja parantaa kaikkinaisia tauteja ja kaikkinaista raihnautta. (Matt. 10:1) Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen jälkeen sanoman sisältö muuttui evankeliumin julistukseksi. Merkit olivat seurausta.

Yhtenä esimerkkinä evankeliumin vaikutuksesta on tämä vähän mutkikaskin virke, missä kuvataan miten evankeliumi, Jumalan armon ja totuuden sana kantaa hedelmää: …me kiitämme häntä sen toivon tähden, joka teille on talletettuna taivaissa ja josta jo ennen olette kuulleet sen evankeliumin totuuden sanassa, joka on tullut teidän tykönne, …  se kantaa hedelmää ja kasvaa, … siitä päivästä alkaen, jona te kuulitte ja opitte tuntemaan Jumalan armon totuudessa, … (Kol. 1:5-6)  Sana ”totuus” viittaa myös siihen, että kaikki puhe evankeliumista tai armosta ei tapahdu totuudessa. Silloin hedelmäkään ei ole aito, eikä toivolla ole perustaa.

Hengen hedelmä mainitaan Galatalaiskirjeessä: Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen. (Gal.5:22) Aiemmin kirjeessä kehotettiin vaeltamaan Hengessä. Kyse on luonnollisesti yhteydestä Kristuksen Henkeen, itse Kristukseen.

Luukkaan evankeliumin kuudes luku tuo esiin myös nyt ajankohtaisen vaikeuden. Aidot Jumalan profeetat saatettiin tappaa ja vääriä pidettiin arvossa. Muutenkaan ihmisten antama hyvä todistus ei näytä paljastavan ihmisen todellista sisintä. Voi teitä, kun kaikki ihmiset puhuvat teistä hyvää! Sillä niin tekivät heidän isänsä väärille profeetoille.(Luuk.6:26) Voimakas jako autuaisiin ja niihin, johon kohdistettiin sana ”voi” päättyi luvun lopussa kuvaukseen hedelmistä: Sillä ei ole hyvää puuta, joka tekee huonon hedelmän, eikä taas huonoa puuta, joka tekee hyvän hedelmän. … Hyvä ihminen tuo sydämensä hyvän runsaudesta esiin hyvää, ja paha tuo pahastansa esiin pahaa; sillä sydämen kyllyydestä suu puhuu. (Luuk. 6:43, 45)

Nykyisin mainostetaan paljon julistajia, joiden nimi on täysin vieras. Otsakkeissa ei näy selkeä evankeliumi tai edes jokin tärkeä teema Raamatusta. Minä pyrin silloin katsomaan mistä järjestöstä henkilö tulee. Usein tai jopa useimmiten internetistä ei löydy järjestön hengellisestä perustasta mitään. Silloin on katsottava, mitä tältä henkilöltä on julkaistu tai mitä taustajärjestö mainostaa. Esimerkiksi mainostettavat kirjat kertovat paljon. Joku voi oikeutetusti huomauttaa, että tutkin juuria ja puuta, enkä hedelmää. Näin todella teen, kun en ole kosketuksissa itse julistajaan. En voi tällöin muuta kuin verrata Raamatun sanaan sitä vähää mitä on löydettävissä internetin kautta.

Kun on yhteyksissä ihmisiin, niin silloin asioita kokee ja näkee hieman toisin. On hyödyllistä keskustella ihan rauhassa ja kunnioittaen mahdollisista eroista näkemyksissä. Paras tapa olisi tutkia asioita Raamatun sanan äärellä. Yhteinen rukous tulee mahdolliseksi tai sitten se ei tule. Sekään ei ole lainkaan välttämättä niin päin, että itse olisin oikeassa Hengessä ja toinen väärässä. Jumala tuntee meidät sisimpäämme myöten. Hän tietää missä olemme kiinni, olemmeko kiinni Kristuksessa. Hän tietää myös hedelmän laadun. Jumala yksin tietää myös sen, mistä hän tahtoo meitä puhdistaa.

Hengellisessä mielessä ja vuodenaika huomioiden tähän sopinee tämä kuva ja runo loppuun. 

Ceta

Tietoa kirjoittajasta

cetalena

Olen eläkkeellä oleva hammaslääkäri. Kesäisin vietän aikaa saaristossa. Arkielämä ja läheiset ihmissuhteet ovat tärkeitä, Kristillinen usko asettuu tähän kokonaisuuteen luontevalla tavalla.

3 kommenttia artikkeliin ”Hedelmä UT:ssa”

  1. Keijo, kiitos aivan ihanasta kommentista. ”Oleellisinta onkin pysyä Jeesuksen rakkaudessa minuun, eikä minun rakkaudessani häneen. Silloin hedelmän syntymiselle on edellytyksiä”, voiko tuota enää paremmin sanoa.

  2. Hei, kiitos jälleen mielenkiintoisesta ja rohkaisevasta tekstistä!

    Kyseinen teema, hedelmä ja hedelmän kantaminen itselleni on ajoittain ollut ahdistavakin aihe. Arvelen, että ainakin osittain ahdistus on noussut siitä miten teemasta on opetettu. Mm. tuon kyseisen Joh. 15- luvun pohjalta, missä ko. teema on vahvasti esillä. Opetusten sävy on usein ollut se, että hedelmä on enemmän tai vähemmän yhteydessä ihmisen suoritukseen.

    Mielenkiintoista että tuossa Joh.15- luvussa Jeesuksen sanat pysykää minussa, pysykää minun rakkaudessani toistuu laskelmieni mukaan peräti kymmenen kertaa. Mielestäni ainakin eräs syy siihen on, että Jeesus tahtoo että keskiössä on hän eikä ihminen.

    Mielenkiintoista myös se mitä Jeesus ei ns. ensisijassa sano esim. että pysykää minun seurassani, rukouksessa, palveluksessani jne., vaan rakkaudessani.

    Muistelen kerran oivaltaneeni sanaparin pysykää minun rakkaudessani yhteydessä, että oleellisinta onkin pysyä Jeesuksen rakkaudessa minuun, eikä minun rakkaudessani häneen. Silloin hedelmän syntymiselle on edellytyksiä. Tosin hedelmää itsessäni on kovin vaikea nähdä. Ehkä sen vuoksi, että se onkin tarkoitettu muita eikä itseä varten. Kuten puun hedelmä, joka sekään ei ole puuta varten vaan muille iloksi, ravinnoksi ja virkistykseksi.

  3. Nykyisin pidän uusissa atikkeleissa kommentointimahdollisuuden. Nimen kohdalle voi laittaa nimimerkin myös. Älä laita kotisivua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *