Kaiken lohdutuksen Jumala

Kirja-arvio Pirkko Viherkosken kirjasta ”Kaiken lohdutuksen Jumala”. Ilmestymisvuosi on 2005, kustantaja KKJMK.

Olen lukenut kirjan varmaan melko tuoreeltaan saatuani sen kirjoittajalta jouluna 2005. En muista lukeneeni sitä tässä välillä lainkaan. Nyt kesällä 2018 luin kirjan ensin nopeasti läpi, ja jätin sen sitten yöpöydälle hautumaan. Otin kuitenkin iltahämärissä puhelimellani kuvan sisällysluettelosta, ja merkitsin siihen kappaleitten pääasialliset raamatunpaikat.

Kerronkin nyt jotain kirjasta käyttäen sisällysluetteloa runkona.

1. Lukijalle Pirkko Viherkoski kertoo näin kirjan tarkoituksesta: ”Tässä kirjassani haluan kysellä, mitä Raamattu ja Raamatun henkilöt kertovat meille Jumalan lohdutuksesta. Mitä tarkoittaa, kun hän sanoo itsestään: ’Niin kuin äiti lohduttaa lastansa, niin minä lohdutan teitä.’ (Jes.66:13)”

Kirjan alkulehdillä saamme lukea aivan muutaman virkkeen verran vaiheista, jotka muuttivat Pirkko Viherkosken suhdetta työhönsä. Samoin löydämme lyhyen maininnan sitä miten hänen kohdallaan pään usko muuttui sydämen uskoksi ja ristin sanoma avautui. Raamattu tuli hänelle tärkeäksi, ja kirjan ulkopuolelta tiedän kertoa, että hän on toiminut vuosikymmeniä raamatunopettajana.

Pirkko Viherkoski jatkaa esipuheessaan: ”Raamattu on lihaa ja verta siksi, että sen kuvaamat ihmiset ovat todella eläneet ja taistelleet samojen peruskysymysten kanssa mitä mekin.”

2. Sana Jumalan lohdutuksen perustana Tässä luvussa kerrotaan psalmin 119 kautta Jumalan sanan merkityksestä. ”Psalminlaulaja ikävöi sanaa, koska hän kaipaa Jumalan läheisyyttä ja läsnäoloa, ja hän on oppinut löytämään Jumalan Hänen sanastaan ja ankkuroimaan koko elämänsä sanaan”, näin todetaan kirjassa.

Luvussa viitataan myös Jeremian kirjaan ja Hoosean kirjaan, kun puhutaan siitä miten Jumala usein taivuttelee meitä oman tahtonsa ja sanansa ohjaamalle tielle. Jumalan pelastussuunnitelma ihmiskuntaa kohtaan on valtava ihme. ”Kun avaudumme Jumalan valtakunnan todellisuudelle, alamme vähitellen tajuta, että se ylittää kaikessa meidän järkemme ja ymmärryksemme rajat.”

”Meitä ei ole tarkoitettu juoksemaan ihmeiden perässä, vaikka tämän ajan hengellinen ilmapiiri siihen houkuttelisikin. Kun etsimme Kristusta, ihmeet seuraavat ilman että niitä tavoittelemme. Tavallisesti ne ovat arkipäivän pienissä asioissa ilmenevää Jumalan rohkaisua, joka vahvistaa meidän uskoamme.” On helppo yhtyä kirjan sanomaan tässäkin kohdassa.

Tässä luvussa kuvataan myös, että Jumala tahtoo tehdä ihmisestä pienen. Psalmissa käytetään sanaa: ”nöyryytit”. Tämä on eräällä tavoin sanan antaman itsetuntemuksen kautta totuuden myöntämistä koskien omia mahdollisuuksia tai omaa voimaa.

3. Jumalan olemus Luku korostaa kauniilla tavalla sanan merkitystä, kun tahdomme aidosti oppia tuntemaan Jumalaa, kuten jo edellisen luvun lopussa sanotaan. Nyt tuodaan psalmin 139 kautta lähelle erityisesti lohdutuksen näkökulma, sekä se miten meidätkin tunnetaan täydellisesti. Jumala tuntee myös menneisyytemme, kaikki vaiheemme.

Jumala ei tahdo pelastaa meitä vain iankaikkisuuteen, vaan Hän tarjoaa yhteyttä kanssaan jo tämän elämän aikana. Hän tahtoo myös, että opimme tuntemaan Häntä, ja että opimme turvaamaan Häneen.

Seuraavat luvut vievät meidät Jesajan kirjaan, Jobin kirjaan, Valitusvirren äärelle, tutustumaan psalmin 77 sanomaan kärsimyksen ja lohdutuksen näkökulmasta. Matteus 15:21-26 kertoo hellittämättömästä uskosta etenkin esirukoilijan näkökulmasta. Luuk.7:36-39 avaa anteeksiantamuksen merkitystä. Kasvojen yhteys  on seuraavan luvun otsake, ja siinä pohjana on lähinnä Korkean veisun 8:6-7. Tämän jälkeen saamme lukea Paavalin elämästä Jumalan lohdutuksen näkökulmasta. Viimeisen luvun otsakkeena on ”Ylimmäispapillinen rukous”, ja tässähän on pohjana luonnollisesti Johanneksen Evankeliumin 17 luku.

Pirkko Viherkoski on koulutukseltaan psykiatrian erikoislääkäri. Hän on kirjoittanut aikaisemmin kirjat: Herra on minun Parantajani -lääkärin rukouksia, Sinun haavasi kasvavat umpeen, Murtunutta käytät ja Kätketty suru. Uskon, että näitä kirjoja voi löytää vielä kirjastoista.

Tätä nyt käsittelemääni kirjaa voi saada vielä jonkin antikvaarisen kirjakaupan kautta. Itse tilasin kaksi kappaletta, koska näin voin lainata kirjaa ystäville ja keskustella näistä aiheista, sananpaikoista ja mahdollisista kirjan nostamista tunteista tai muistoista. Oma lahjana saatu kirja pysyy täällä itselläni, ja siihen palaan varmaan pikemmin uudelleen kuin mitä nyt oli käynyt kirjan ollessa hyllyssäni toista kymmentä vuotta siihen koskematta.

Ceta Lehtniemi

 

Tietoa kirjoittajasta

cetalena

Olen eläkkeellä oleva hammaslääkäri. Kesäisin vietän aikaa saaristossa. Arkielämä ja läheiset ihmissuhteet ovat tärkeitä, Kristillinen usko asettuu tähän kokonaisuuteen luontevalla tavalla.

6 kommenttia artikkeliin ”Kaiken lohdutuksen Jumala”

 1. Kiitos sanoistasi, liisa! Tuntuu hyvältä, kun rohkaiset.

 2. Kiitos jatkosta artikkeliin. On puhuttelevaa ja syvällistä ja lohdullista. Kiva, että jaksoit kuitenkin kirjoittaa.

  Motiivi voi olla todella joskus kadoksissa. Olet väsynyt, ja silloin voi tulla turhautuneita ajatuksia mieleen. Tosiasia kuitenkin on, että kaikella, mitä teet on arvoa. Kukaan muu ei korvaa sinua, sinun tapaasi kirjoittaa, tai esim. etsiä ja löytää valokuvaamisen kohteita. Pikkuorvokki on ihana. Siinä se kukoistaa tuulessa juuret tiukasti kallion raossa. Sekin on puhuttelevaa.

  Lahjasi ovat Jumala sinulle antamia. Sinun ei pidä vähätellä itseäsi.

  Vaikka kyselinkin jatkoa, älä ota vaatimuksena. Kirjoita jaksamisesi mukaan, lepää Jumalan armon varassa. Hän vahvistaa sinua. Muistan rukouksin.

 3. Hei liisa! Minun on ollut hiukan vaikea keskittyä kirjoittamiseen. On ollut yllättävän vaativaa ja hidasta kaikki tällainen työ, missä ajatusten pitäisi pysyä mukana. Ja ehkä motiivikin on ollut kadoksissa, tuntunut ettei tällä minun kirjoittelulla liene mitään arvoa. Olen suoraan sanoen ollut aika väsynyt vieläkin.

 4. Olen odotellut jatkoa tälle artikkelille. Monilla on kokemusta Jobin kohtalosta, sekä myös Jesajan kirjan, Valitusvirsien ja Psalmin 77 ajatuksista.

 5. Liisa, aivan sama asia on pyörinyt mielessäni. Kirja on yöpöydälläni, ja oikeastaan hetki sitten luin taas lukua Jobista. Niin moni kyselee mm. sitä, onko kaikki menetetty. Ceta

 6. Kiitos tästä. Luultavasti käsittelet tarkemmin myös luvut neljännestä eteenpäin? Mm. Jobin kirja kiinnostaa. Se on tullut rakkaaksi vuosien varrella. Samoin Valitusvirret.

Kommentointi on suljettu.