Pelastustie

Ei ole pelastustietä ohi Kristuksen

Missä on pelastustie? Kun hätä on suuri rakennuksen sisällä, etsimme pelastustietä ulos. Näin tapahtuu, jos on tulipalo, väkivaltaa tai ilmassa jotain myrkyllistä. Missä on pelastustie ulos ja turvaan?

Hengellistä pelastustietä ihmiskunta on etsinyt koko olemassaolonsa ajan eri tavoin, ja toisaalta se on myös paennut tätä etsintää usein tehokkaasti kieltämällä kaiken hengellisen, tai jopa vihaamalla tätä aluetta itsessään tai muissa. Näen, että nämä asiat ovat tulleet yhä selvemmin esille. Pelastustien etsiminen voi naamioitua viihteeksi, terveyden edistämiseksi, viisaudeksi tai tieteeksi. Pakenemisella on myös ymmärrettävät syynsä, kun näkee erilaista uskonnolliselta perustalta nousevaa kiivautta, sairautta, sotia ja tuhoamista.

Kuvassa on ”maailman” tai luonnollisen ihmisen tapoja etsiä pelasteitä jumalan tai itsensä yhteyteen, rauhaan tai viisauteen jne

”Vanha” harhaympyrähän siinä on. Näitä asioita mietin paljon noin kymmenen vuotta sitten. Otan tähän leikekuvana tuolloin kirjoittamani tekstin.

On sanomattakin selvää, että minun tavallani ajatteleva ihminen jää vähemmistöön, eikä tule saamaan suurta ymmärrystä tai peräti palkintoja miltään taholta. Näitä asioita on kuitenkin hahmotettava ja selkiytettävä yhä uudelleen. Kristitty elää maailmassa tutkien, omaksuen ja rakentaen hyvää niin kanssaihmisille kuin luomakunnallekin. Kristittynä voin osallistua vaikka avustusjärjestöjen työhön, luontoharrastuksiin, taiteisiin, tieteisiin jne. Silti voin sanoa, ettei näiltä alueilta tai mistään tuon yläpuolella olevan ympyrän kautta löydy sitä varsinaista pelastustietä.

Jälleen lisään leikekuvana vanhan tekstini:

Tähän yhteyteen en ota mitään esimerkkejä harhaympyrästäni. Se on sumuista ja savuista aluetta. On syytä hengittää raitista ilmaa ja kaivata turvallisesti aitoa ja elävää arjen uskoa. Tuon ensimmäisen ympyrän sisältä emme itse löydä tienviittoja ulos, emmekä rauhaa Jumalan kanssa. Kuitenkin pelastustie eli Jeesus Kristus on itse luvannut etsiä eksyneitä kaikista paikoista. Joka vaan huutaa avukseen Jeesuksen nimeä hädän päivänä, löytää avun.

Raamatun ilmaisema totuus on, että kaikki ovat tehneet syntiä ja poikenneet pois Jumalan yhteydestä. Pelastus on Jeesuksen Kristuksen ristin sovitustyössä. Tämä pelastus on annettu meille sanan kautta, yksin uskosta, yksin armosta. Pelastustie ei ole ohi Kristuksen, vaan hän on itse tuo elävä tie ja samalla portti sille tielle.

Ceta Lehtniemi

Tietoa kirjoittajasta

cetalena

Olen eläkkeellä oleva hammaslääkäri. Kesäisin vietän aikaa saaristossa. Arkielämä ja läheiset ihmissuhteet ovat tärkeitä, Kristillinen usko asettuu tähän kokonaisuuteen luontevalla tavalla.