Ajatuksia rukouksesta

Rukous on jotain jokaisen Jumalan lapsen elämään kuuluvaa. Raamatussa on siihen kehotusta useassa paikassa. Myös Paavali pyysi seurakunnalta esirukousta puolestaan. Meistä moni saa esirukouspyyntöjä ystäviltä ja myös tuntemattomilta. Kaiken keskellä saattaa tulla tunne, ettei jollakin tavoin riitä, tai mieleen nousee ajatus, ettei rukous hyödytä millään tavoin.

Olen nyt pitänyt kotisivuja hyvin pitkään. Parin vuoden jälkeen ensimmäinen kotisivuni vaihtui ylläpidon toimesta maksulliseksi ja myös täysin uudeksi. Varhaiset artikkelit ja sivut ovat jääneet kovin vähälle huomiolle. Nyt on aika tutkia myös niitä hieman.

Vuonna 2012 luin huolella Lutherin Rukouskirjasen, hyvin vanhan painoksen. Tein siitä vanhalla kieliasulla tiivistelmän, artikkelin. Tiedän, että Rukouskirjasesta on julkaistu myös nykykielinen painos. Edelleen pidän tästä vanhasta kirjasesta, joka haastaa ajattelemaan. Arvostan myös tätä omaa 10 vuotta sitten tekemääni kirjoitusta: Luther, Rukouskirjanen  Olisi mukavaa, jos joku tuota artikkeliani silmäilisi kanssani. Siinä on myös mahdollisuus vaihtaa ajatuksia. Ja suuri kiitos vielä vuosien jälkeen niistä arvokkaista kommenteista, jotka ovat säilyneet artikkelin yhteydessä. Tässä on itselleni hyvin arvokasta sisältöä.

”Oikea rukous ei anna itseään estää oman synnin eikä toivottomuuden eikä raskasten ajatusten. Se katsoo yksin Jumalan sanaan ja käskyyn, luottaa lupaukseen, turvaa yksin annettuun välimieheen Jeesukseen Kristukseen, rukoilee hänen nimessään. Uskossa häneen muodostaa se hädänhetkinä lyhyitä hartaita huokauksia ja odottaa varmaa kuulemista, eikä lakkaa pitkittämästä sekä käyttää siihen Jeesuksen Kristuksen meille opettamia sanoja.” (Luther, Rukouskirjanen)

Löysin myös oman vanhan runoni, jossa pohdin rukousta. Ehkä runossa ajatukseni ovat lähinnä esirukouksessa. Tiedän hyvin, että suuri hätä ja suru murtaa rukoukseen, jopa polvilleen tai peräti maahan saakka. Ajatukseni on tilanteessa, jossa oma hätä ei vedä rukoukseen. Ajattelen rukousta ehkä palveluna. Luther vahvisti ajatusta rukouksesta paljon laajemmin. Siihen jokaista kehotetaan katsomatta omaa tilaa tai kelvollisuutta. Rukous on kuin salaisuus meille ajassa. Se on arvokasta ja tärkeää, koska siihen kehotetaan Raamatussa, ja koska myös Jeesus opetti rukousta.

Rukous

Oi, jospa tekisit

minustakin rukoilijan!  

__

Ottaisinko vastaan

myös riisumisen?  

Pystyisinkö kantamaan

sydämelläni hätää?  

Vain, jos Sinä itse

muutat minua.

— 

Taltuta minussa

ajatusteni harhailu.  

Anna armahtava mieli,

kyky antaa anteeksi.  

Luo itse näkymät

silmieni eteen.  

Puhdista sisimpäni,

anna anteeksi syntini.  

Sinuun kasvaneena,

Sinuun kätkettynä,  


kallis Vapahtajani,

pyydän arastellen:  

”Jospa Sinä tekisit,

minustakin rukoilijan.”

 

Ceta Lehtniemi

 

Tietoa kirjoittajasta

cetalena

Olen eläkkeellä oleva hammaslääkäri. Kesäisin vietän aikaa saaristossa. Arkielämä ja läheiset ihmissuhteet ovat tärkeitä, Kristillinen usko asettuu tähän kokonaisuuteen luontevalla tavalla.

2 kommenttia artikkeliin ”Ajatuksia rukouksesta”

  1. Janne, kiitos esirukouspyynnöstä. Huomaat, että muutin hiukan nimeäsi. Näin teen usein, tuntuu turvallisemmalta. Me eletään todella maailmassa, jossa on pahan tahtomista ja tekemistä, väärinkäsityksiä jne. Mikä pahinta, tuntuu välillä ettei kukaan kuuntele tai ymmärrä. Olen iloinen siitä, että olet säilyttänyt uskosi. Me tiedämme, että Jumala näkee ja ymmärtää kaiken oikein. Usein tuntuu, että vain Hän voi ymmärtää. Rukoilen suojaa Kristuksessa kaikkea pahaa vastaan. Jeesus ei hylkää, vaikka kaikki muut näin tekisivät. Ehkä tuntuu yllättävältä, mutta mieleeni nousee Jeesuksen sanat Johanneksen Evankeliumista (6:37): ”Kaikki, minkä Isä antaa minulle, tulee minun tyköni; ja sitä joka minun tyköni tulee, minä en heitä ulos”. Rukoilen myös terveytesi puolesta. Siunausta sinulle!

  2. Hei!Pyydän esirukousta puolestani,koska olen joutunut monenlaisen vainon kohteeksi kristittynä v. 1993 lähtien.Aiheet:terveys(sairaudet,astman kaltainen tulehdus,amalgaamipaikat),myrkyt (johtuen vesijohtoveden pöydän myrkyistä),asuntomurrot, automurrot, ilkivalta,epäonnistuneet onnettomuudet Jumala estänyt, yksi hengenvaarallinen koulutapaturma v. 1984,burnout(Oulun VTT :n työpaikka altistukset aiheuttanut keuhkofibroosin) sisäilma ja ulkoilma hartsin tinausmyrkyt? (viereinen Aspocompin? piirilevytehdas Oulussa), jotka ovat tuhonneet terveyden työkyvyn ja perheen, mutta ei uskoani.Kiitos esirukouksestanne!Siunausta!

Kommentointi on suljettu.