RAAMATUN opetuspuheita (ääni)

Kuuntele aina ajankohtaista sanomaa

Omia puheitani:

En laita esille kuin osan omista puheistani, koska ne on äänitetty yleensä jonkin järjestön toimesta ja ovat myös myynnissä yhä. Laitan esille joitain sellaisia puheitani, joiden läpikäymisen koen itsekin mielekkäänä ja joissa on mukana erottelua ja arviointia kristinuskon keskeisen sanoman rinnalle tulevista aatteista ja ismeistä. Tämän teen, jotta kieltämättä suuri työni ei jää vain muutaman henkilön kuuntelun varaan. Silloin kun tutkin enemmän harhoja, käytin tähän muutaman tunnin päivässä kahdeksan kuukauden ajan. Luin myös noin 50 kirjaa tuona aikana, pääasiassa nimenomaan raittiita ja perinteisiä kristillisiä kirjoja. Tuolta ajalta (2008) on peräisin sähköinen kirjani Sovituksen syrjäytymisestä sivuraiteelle, joka taisi valmistua vuoden 2009 puolella. Samoihin aikoihin ja sen jälkeen olen puhunut myös joissain järjestöissä ja seurakunnissa (2008-2012). Puheeni talletin tietokoneelleni vuonna 2012 ja suurin osa CD:stä on mennyt eteenpäin, joten en pysty ilman suurta vaivannäköä tarkistamaan puheiden tarkkaa ajankohtaa. Jos mahdollista, niin liitän puherunkoni äänitteen yläpuolelle.

 


Olen puhunut tämän Salon Henótês -seurakunnassa. Vuosi on ehkä 2009. Äänen laatu on  heikko. Tahdon laittaa tämän esille kuunnellakseni sen itse. Vain minä tiedän kuinka paljon Raamatun sanaan syventymiseni auttoi minua toipumaan ja palautumaan jäätyäni 2007 työkyvyttömyyseläkkeelle.

Linkki myös puheluonnokseeni Jeesuksen sanat ristiltä. Puheeseen liittyy myös Jeesuksen nimen merkitys itselleni.

 Isä meidän -rukouksesta puhuin Helsingin Henótês -seurakunnassa alkuvuodesta 2012 toiseksi viimeisenä puheenani. Aika kauniisti vastasin, kun eräs kuulijani loppupuolella kysyi milloin lopetan. Niinpä, hyvä näin. Hyvä kysymys.

 Ihmisenä elämisen ies, puhuttu Lohjan Henótês -seurakunnassa 2009 tai 2010. Tästä jotenkin itse pidän. Löytyi puherunko Oikean ikeen alla.

 Tämän puhuin Salon Henótês -konferenssissa, enkä muista vuotta, 2010-2011? Puhujia on myös muista seurakunnista.Lopun pitkähköä rukoustakaan en editoinut pois, koska se tuntui joiltain osin kovin ajankohtaiselta.

Jos risti hämärtyy, Jumalan armo ja kirkkaus peittyy

 Jumalan kasvot Vanhassa Testamentissa

Tämä aihe on itselleni tärkeä, koska syy aiheeseen nousi oman raamatunlukemiseni pohjalta. Olen usein siirtynyt Uuden Testamentin tekstistä VT:n teksteihin viitteiden kautta. Kun internet mahdollisti, niin siirryin käyttämään sanahakuja 1933/38 käännöksen pohjalta. Olin yrittänyt joitain kertoja tehdä tätä 1992 käännöksen pohjalta. Löysin näitä miettiessäni erinomaisen kiinnostavan väitöskirjan Jumalan kasvot suomeksi, Maria Kela. Olennaisimmat taulukot puheeni kannalta löytyvät vätöskirjasta ottamistani leikekuvista, ss.147-149

Puherunkoni Jumalan kasvot Vanhassa Testamentissa ja puheeni Salon Henótês -konferenssissa (2010 tai 2011?) 

Tämä äänite on puhuttu vuoden 2011 keväällä Evankeliumin opintoyhdistyksen tilaisuudessa. En muista, onko puhe ollut yhdistyksen sivuilla. Siinä on myös kritiikkiä Healing Rooms sekä Vineyard -liikkeitä koskien. Olen siinä pyrkinyt menemään juurille ja ymmärtämänn taustoja.

Kunnian vai ristin tie kirjoituksena tuon hetkisine liitteineen.

Puheeni Kunnian vai ristin tie, Ceta Lehtniemi 2011

 Ymmärtääkseni puhuin seuraavaa Helsingin Henótês -seurakunnassa kevättalvella 2011 tai 2010. Tämä oma editointini ei ehkä ole parasta mahdollista, mutta aiheen tähden tahdoin pakata puheen esille. Otan esiin teosofian näkemystä liittyen Kristuksen kuolemaan sekä jotain muutakin ennen varsinaista aihettani vereen liittyen.

Puherunkoni Veri Raamatussa.

Veri Raamatussa, Ceta Lehtniemi, ehkä kevät 2010

 Puhuin Johanneksen kirjeiden pohjalta harhoista ja myös uskon keskeisistä asioista Henótês -konferenssissa Helsingissä 28.8.2010. Olen puhetta pakatessani pienemmäksi samalla editoinut pois kaiken henkilöön viittaavan tai juuri tuossa hetkessä seurakunnalle tarkoitetun. Sen sijaan olen jättänyt jotain itsestäni ja työskentelytavoistani kertovaa.

Puherunkoni Harhoista Johanneksen kirjeiden valossa

 Uushenkisyydestä kristinuskon näkökulmasta 25.11.2014 Puhuin Imatralla, jossa olin asunut lähes 30 vuotta. Koko Olavinkulman sali oli täynnä, noin 60 henkeä. Vain yksi tyrmistynyt kannanotto oli mennyt päivystävälle papille tai kirkkoherranvirastoon tai johonkin. Olin niin onnellinen tuosta vierailusta, ja sen kyllä kuulee puheesta.

Puherunkoni Uusi henkisyys on muotiaKirjoitin tuoreeltaan näin: ”Pohjois-Savon Kristus-päivät Kuopiossa ovat nyt takana. Osanotto oli vilkasta NNKY:n viihtyisässä salissa. Näin voi sanoa sekä ihmisten määrää tarkoittaen, kuin myös ajatellen vapautunutta ja sydämellistä keskusteluyhteyttä pienillä tauoilla. Sanomamme oli vakavaa. Niissä oli esillä kristinuskon keskeiset asiat, ja myös aikamme harhoihin liittyvää arviointia. Oman puheeni loppuosassa otin kantaa mm. Pirkko Jalovaaraan ja Healing Rooms -liikkeeseen. Enin osa puheestani koski sitä, miten rukouksin saamme turvata Jumalaan. Ei Jumala vaadi meiltä mitään mutkikkaita asioita, vain turvautumista Kristuksen ansioon.” Jaakko Pirttiaho oli tuolloin nuori Evankeliumin opintoyhdistyksen työntekijä.  Hän ei päässyt opettamaan, vaan oli toipilaana jalkaleikkauksen jäljiltä. Tämä johtui myrskyn aiheuttamasta vakavasta loukkaantumisesta, jolloin puu kaatui Jaakon päälle. Puheeseeni Kuopiossa puikahti virhe ajankohdasta, onnettomuus tapahtui elokuussa 2010. Itse olin puhumassa vähän yllättäen, eikä minulla ole myöskään tallessa puhettani kirjallisena.

Jumalan lapsen rukous ei ole mutkikas asia, Ceta Lehtniemi. Kuopio NNKY Evankeliumin opintoyhdistyksen tilaisuus 16.3.2013


 

Youtubeja

Klikkaa tuosta: Omalle sivupalkilleni, jossa on puheitani muokattuina youtubeiksi

Vanhat Irene Kiviojan toteuttamat youtubet:

Jumalan lasten vajavaisuus ja täydellisyys

-puhe Ceta Lehtniemi -kuvat ja toteutus Irene Kivioja -14min

http://www.youtube.com/watch?v=dktsx7I513Q&feature=youtube_gdata[/youtube

Jumalan lasten yhteys rakkaudessa ja totuudessa

-puhe Ceta Lehtniemi -kuvat ja toteutus Irene Kivioja -18min

http://www.youtube.com/watch?v=bDicvc-A8cc&feature=youtube_gdata

_______________________________

SUOMEN EVANKELIUMIKOULU  http://www.evank.org/sivu2.php

 Per-Olof Malk – Armon ja sovituksen kirkkaus

  • Suolahti 23.5.2009 klo 16.
    53 min, 15 Mt.

Tämän raamattutunnin kuuntelin. Se puhutteli erittäin syvästi. Vanhan testamentin tutut kohdat kertovat syvästi ihmisen syntisyydestä ja armon tarpeesta. Kristuksen sovitustyön ja anteeksiannon todellisuus ja konkreettisuus tulee esille hienolla tavalla. Evankeliumi on Jumalan voima, ja sen näemme jo Vanhan testamentin esikuvien ja Jumalan sanojen kautta.

Olin itse Kouvolan Käpylän kirkossa kuuntelemassa tämän luentosarjan Hyvän paimenen äänen tuntomerkeistä. Koin vapauttavaa sanomaa uupumukseni keskelle. Puheen alussa rovasti Per-Olof Malkille sattuu sanoissa sekaannusta. Sen vuoksi otan tähän esille Joh. 3:16: Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä. Tästä jatkuukin sitten kirkas julistus Jeesuksen sovitustyöstä ja Jeesuksen tuntemisen tuomasta levosta.

Laki sanoo ’pitää tehdä’, ’voi tehdä’ ja ’saatat tehdä itsesi hyväksi’. Evankeliumi lahjoittaa, ja siinä voi levätä. Kristuksen ies kantaa ja nostaa, siinä on vapaus. Aito evankeliumi antaa toivon ja pelastuksen syntisille, kurjille ja kaikin tavoin väärille. Kristuksen ääni on Hyvän Paimenen ääni, ja Hän antoi henkensä puolestamme.

________________________________________________________

Olavi Peltolan opetusta olen kuunnellut ja lukenut mielelläni. Kyllä hänen opetuksensa juuri Galatalaiskirjettä koskien on ainutlaatuista:

EVANKELIUMIKOULUN SIVUSTOLLA AVAUTUVA KUVAUS:

Galatalaiskirje
Raamattuluento
Rov. Olavi Peltola, Oulu 2004.
43 + 46 min, 5.0 + 5.3 Mt.


Evankeliumi on Pyhän Hengen ilmoittamana sanana meille annettu Raamatussa. Erityisesti Galatalaiskirjeessä Pyhä Henki on kiteyttänyt totuuden Jeesuksesta Kristuksesta, jonka täytetty työ Golgatalla on hengellisyytemme ainoa mittari.

Uskomme ei perustu armolahjoihin, kokemuksiin tai tekemisiin, vaan siihen, että Jeesus on kuollut meidän syntiemme tähden. Kun me tämän uskomme ja tästä elämme niin silloin, ja vain silloin, olemme oikeita kristittyjä.

Olemme luonnostamme juutalaisia, ts. emme millään tahdo alistua sen totuuden edessä, että meissä itsessämme ei ole mitään Jumalalle kelpaavaa. Emme millään tahdo luopua omasta vanhurskaudestamme.

Hyvin helposti lähdemme lain täyttämisen tielle, ajattelemme, että meidän täytyy ensin olla jotakin, ennen kuin Jumala hyväksyy meidät. Tämä Galatalaiskirjeessä torjutaan jyrkästi. Jumala ei edellytä meidän puoleltamme yhtään mitään antaessaan armonsa.

Myöskään sen jälkeen, kun olemme saaneet uskomisen armon, meiltä ei vaadita omavoimaista ponnistelua muuttuaksemme paremmiksi, vaan saamme lapsenomaisen turvallisina levätä iankaikkisilla käsivarsilla luottaen siihen, että Jeesuksen sovitustyö riittää kaikkeen tässä ajassa ja iankaikkisuudessa.

Meidän tulee vaeltaa suoraan evankeliumin totuuden mukaan, eikä pyrkiä olemaan ihmisille mieliksi, vaikka joutuisimme sen takia luopumaan monesta ajallisesta hyvästä, jota ihmiset pitävät tavoittelemisen arvoisena.

Rukous: Herra, anna meidän olla oikeita kristittyjä vain sen tähden, että Jeesus on kuollut meidän syntiemme tähden.

Lataa mp3-tiedostot tästä:

Galatalaiskirje 1-2 A-osa. 43 min, 5.0 Mt.
Galatalaiskirje 1-2 B-osa. 46 min, 5.3 Mt.

______________________________________________

http://www.evank.org/sivu2.php

”Pohjois-Savon Kristus-päivät Kuopiossa ovat nyt takana. Osanotto oli vilkasta NNKY:n viihtyisässä salissa. Näin voi sanoa sekä ihmisten määrää tarkoittaen, kuin myös ajatellen vapautunutta ja sydämellistä keskusteluyhteyttä pienillä tauoilla. Sanomamme oli vakavaa. Niissä oli esillä kristinuskon keskeiset asiat, ja myös aikamme harhoihin liittyvää arviointia. Oman puheeni loppuosassa otin kantaa mm. Pirkko Jalovaaraan ja Healing Rooms -liikkeeseen. Enin osa puheestani koski sitä, miten rukouksin saamme turvata Jumalaan. Ei Jumala vaadi meiltä mitään mutkikkaita asioita, vain turvautumista Kristuksen ansioon.”


_____________________________________

Tämä Juhani Aitomaan luento puhutteli minua selkeydellään. Ihminen on osallinen armosta ja samalla lahjasta. Emme voi itse tehdä mitään pelastuksemme hyväksi, Kristus teki jo kaiken.

Tässä on eräs vähän varhaisempi Juhanin raamattuluento. Minusta siinä on todella hyvää rajanvetoa esim. valtateologian suuntaan. Hyvin ajankohtainen luento.

_____________________________________________________

Liisi Jokirannan luento on varmasti monelle tarpeellista kuunneltavaa. Uskon perusasiat ovat välillä kadoksissa. Kun olemme tulleet Jeesuksen tykö, meitä ei heitetä ulos. Saamme ihan rauhassa kiinnittyä Kristukseen ja ymmärtää anteeksiantamisen todellisuutta Kristuksen sovitustyössä. Jumalan Henki osoittaa meille sen, että olemme syntisiä ihmisiä ja tarvitsemme Vapahtajaa. Tämä on hengellisen äidin puheenvuoro selkein ja yksinkertaisin sanoin, hyvää kuunneltavaa.

___________________________________________

Rovasti Olavi Peltolan raamattuluentoja: 

Kärsivä Ihmisen Poika: http://www.jeesusmaailmalle.org/puheet/Olavi_Peltola/Karsiva_Ihmisen_Poika.mp3 Kauniainen 2009, kesto 28:25.

Evankeliumin voima: http://rovasti.fi/puheet/007_Evankeliumin_voima.mp3

Jeesus kulmakivi, Helsinki 1983, kesto 46:58.

Lisää hyvää kuunneltavaa löytyy täältä: ttp://www.kolumbus.fi/rov.o.peltola/puheet.html

______________________________________________________

RISTO SANTALA free mp3 itse en saanut toimimaan 25.3.2018

Jo kirkkauteen siirtyneen TT, rovastin puheita mp3-muodossa. Äänitteet näyttäisivät olevan Kirjasilta -sivustolta.

http://www.mp3olimp.net/risto-santala/

KRISTUKSEN KUOLEMA -AVAIN ELÄMÄÄN on itseäni puhutteleva 35 minuutin puhe. Siinä on hyvää muistutusta siitä, että meillä on katoamaton sielu. Kristus on lunastanut meidät ja riisunut meidät synnistä ja pukenut puhtauteensa ja vanhurskauteensa. Tätä puhetta kuunnellessa tuli turvallinen olo. Samoin siinä tuotiin kauniisti esille se, että saamme olla heikkoja ja sairaita, sitä mitä olemme.

 

KRISTUS LAIN LOPPU JUUTALAISTEN LÄHTEIDEN VARASSA 48:21min, kuuntelin myös. On oikein hyvä.

 

Paluu sivulle yleinen eli julkaistaviin artikkeleihin

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *