Mikä tuo on?

10.12.2020. Päiväkirjani
Lapsi esittää usein tuon kysymyksen. Mikä tuo on? Huomasin miten yhtä aidosti sen voi esittää myös vanhus, joka ei ole koskaan ottanut valokuvia, ei ainakaan makrokuvia. On viisautta, jos osaa kuunnella näitä kysymyksiä. Kun minä näen jäisen sydämen, niin joku toinen ei voi lainkaan ymmärtää mistä on kysymys.

Tämän vuoksi kerron kirjassani ”Hoida sanallasi” kuvan taustoista. Näin kirjassani lukee:

”Liitän tähän kuvaan pienen selityksen. Kuljin kerran myöhään syksyllä järven rantaa pitkin. Järvi alkoi olla jäähileessä. Katsoin myös maahan jalkojeni viereen. Jää oli muodostanut monenlaisia pitsikuvioita.

Katsopas! Siinä on aivan pieni jäinen sydän. Mitäpä jos yrittäisin siirtää sen tuon laudoituksen päälle, ajattelin. Olen huomannut, että saan puhelimella kuvattua pienen ja värittömän, mitättömän kohteen kuin uutena ja erilaisena siirtämällä sen oikealle alustalle ja sopivaan valoon.

Niin yritin siirtää ehkä noin senttimetrin kokoista jääpalaa laudan päälle. No, rikkihän se tietysti meni. Siitä tuli särkynyt sydän. Jäin katsomaan nyt uudessa valossa tätä häviävän pientä, rikkoutunutta jään murusta. Tällaisia kylmettyneitä sydämiä, jäisiä ja murtuneita ihmissydämiä tahtoo Jumalamme muistaa.”

Raamatussa käytetään sanaa sydän, kun puhutaan ihmisen sisimmästä. Tämä on kuvakieltä, jota ei ole vaikea ymmärtää. Raamatun kielessä sydämestä lähtee monenlaiset ajatukset, voimme jopa nähdä sydämen silmin, tai voimme kätkeä tärkeät sanat sydämeemme. Ja Jumala voi katsoa meitä sydämeen katsoessaan koko ihmistä.

Kieli ja kuvat ilmaisevat vivahteita kovin monin tavoin. Onkin usein hyvä pysähtyä hetkeksi, niin silloin voi avautua jotain uutta. Mikä tuo on? Se on jään murunen. Selvä, tuo tieto riittääkin useimmille. Osalle tuo ”jään murunen” alkaa kertoa tarinaansa. 

Ceta Lehtniemi

P.S. Kirjaani ”Hoida sanallasi” ei ole myyty eikä otettu vastaan vielä lainkaan. Hieman virheellistä (kaksi samaa sivua) sain menemään ilmaiseksi jonkin verran ystävien kautta. Niitäkin on muutamia jäljellä. Kun korona on voitettu, niin löytänen hyllyjä, joihin voin niitä sujauttaa muiden kirjojen joukkoon.

https://cetalenan.fi/2020/11/05/hoida-sanallasi/

Tietoa kirjoittajasta

cetalena

Olen eläkkeellä oleva hammaslääkäri. Kesäisin vietän aikaa saaristossa. Arkielämä ja läheiset ihmissuhteet ovat tärkeitä, Kristillinen usko asettuu tähän kokonaisuuteen luontevalla tavalla.