Kohti ikäihmisten näyttelyä

Kirjoitan puhelimellani vuoteessa aamuvarhaisella kesämökillä. Tuntuu, että nyt tarvitsen ikään kuin ”päiväkirjaa” tuekseni, tällaista ilman valojen sytyttämistä ja kynän etsimistä toimivaa.

Vuodenvaihteessa Lohjan Seudun Kristilliset Eläkeläiset ry päätti osallistua Lohja 700 -juhlavuoteen sekä näyttelyllä että paneelikeskustelulla. Minulle lankesi näyttelyn kokoaminen.

Maaliskuun tilaisuudessamme sain pitää lyhyen kuvahartauden ja esitellä näyttelyn tavoitteet. Käytin tähän kymmenen minuuttia ja jätin jäsenille yhteenvedon näyttelyn tavoitteista sekä yhteystietoni.

Kun ymmärsin nopeasti, että kuvia tulee paljon, päädyin siihen, että kiinnitän kuvasuurennokset ohuille grafiikan kartongeille kaksipuolisella teipillä. Kartongit kiinnitän karttanupeilla sermeille. En kehystä kuvia, koska yksittäisten kuvien laittaminen raameihin tuntui väärältä ratkaisulta.

Kuvien taltioimisen ihmisten rakkaista albumeista olen hoitanut valovoimaisella puhelimella käsivaraisesti. Suurimman osan kuvista olen tulostanut A4 kokoon edulliselle valokuvapaperille. Jonkin verran olen teettänyt A3 kokoisia kopioita. Niistä tuli korkealaatuisia ja erittäin edullisia.

Olen tavannut ihmisiä heidän kodeissaan, kirjastossa ja kahvilassa. Puhelin, kamera ja jopa äänityslaite on ollut mukanani. Tämä osuus on ollutkin todella paljon itselleni antavaa.

Vasta syyskuun alettua pääsin kiinnittämään töitä kartongeille. Viime viikolla sain vasta ensimmäiset hieman kookkaammat tulosteet. Pääsin näkemään silmieni edessä miltä kuvat ja tekstit näyttävät sommiteltuina. Päädyin myös siihen, että käytän kaikkia kartonkeja samassa suunnassa ja samalla korkeudella, vain värit hieman vaihtelevat. Näin lopputulos on siistin näköinen, vaikka kuvat ja tekstilaput ovat erilaisia ja eri kokoisia.

Projekti on lähes kohtuuton, kun huomioi aika vaativan mainostamisen. Näymme http://visitlohja.fi sivustolla, juhlavuoden tapahtumissa https://mylohja.fi/tapahtuma/elamankaaria-ja-kuvamuistoja-sadan-vuoden-ajalta/  sekä http://lähellä.fi sivustolla. Kaikista löytyy linkki myös yhdistyksemme kotisivuille, joita ylläpidän. Lisäksi tein kirjaston pystylle näyttöruudulle mainoksen sekä ilmoitustaulumainoksia.

Olen ollut tavallaan puolipäivätöissä koko vuoden. Tästä vuodesta tuli täysin erilainen mitä olin ajatellut. On asioita, joita olisin halunnut tehdä, mutta en joko löytänyt aikaa tai en pystynyt keskittymään. Silti tähän vuoteen mahtuu paljon erilaista hyvää, pieniä kotimaan matkoja ja ystävien tapaamista.

Näyttelyn sisältö on mielestäni tavattoman arvokas ja mielenkiintoinen. Vieläkin sen rakentelu on kesken, jopa kuvien ottamisen osalta. Tiedän ehtiväni tehdä kaiken, jos vain pysyn kunnossa enkä jännitä liikaa. Mökkipäiviä on kyllä vähennettävä, muuten työpäivistäni tulee liian pitkiä ja raskaita.

Tervetuloa Lohjan pääkirjastoon 3.-30.10.2023 kirjaston ollessa auki. Näyttely on toisen kerroksen galleriakäytävässä peräti kolmella kolmiosaisella sermillä. Eli käytössä on 18 pintaa.

Ceta Lehtniemi

Tietoa kirjoittajasta

cetalena

Olen eläkkeellä oleva hammaslääkäri. Kesäisin vietän aikaa saaristossa. Arkielämä ja läheiset ihmissuhteet ovat tärkeitä, Kristillinen usko asettuu tähän kokonaisuuteen luontevalla tavalla.